Müşteri odaklılık ve dijitalleşme
Turkcell’e güçlü büyüme getirdi
Tüm alanlarda beklentileri aştı
Turkcell Grubu, 2021 yılını tüm alanlarda güçlü büyümeyle kapatırken, gelirlerini geçen yıla göre %23,4 artışla 35,9 milyar TL’ye çıkardı.
Grup bazında şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) %22,4 artarak 15 milyar TL’ye ulaştı. Net kâr bir önceki yıla göre %18,7 oranında artarak 5 milyar TL oldu. Müşteri sayısını geçen yıla göre 2,7 milyon yükselten Turkcell, bu alanda son 14 senenin en güçlü net müşteri kazanım performansını elde etti.
Mobil tarafta ise faturalı müşterilerini net 1,7 milyon artırarak bu alanda son 12 yılın rekorunu kırarken, 503 bin ön ödemeli müşteri kazanımıyla birlikte toplamda 2,2 milyon mobil müşteri kazandı.
Stratejik odak alanlarıyla büyüyor:
Turkcell üstün şebeke altyapısı üzerine inşa ettiği stratejik odak alanları olan techfin, dijital iş servisleri ve dijital servislerde hızla büyümeye devam etti. Techfin tarafında oyunun kurallarını değiştiren Türkiye’nin lider dijital ödeme platformu Paycell’in geliri bir önceki yıla oranla %64 artarak 468 milyon TL’ye ulaştı.
Kurumların dijital dönüşüm yolculuklarına eşlik eden Dijital İş Servisleri 1,7 milyar TL’yi aşan kontrat değerine sahip 2 bin 700’ün üzerinde yeni projeye imza attı ve yıllık gelirleri %29 artışla 2,3 milyar TL’ye ulaştı.
2021 yılı sonunda 4 milyon ücretli kullanıcıya ulaşan dijital servislerin tekil gelirleri ise yıllık bazda %31 arttı.
Hedeflerine emin adımlarla ilerliyor:
Turkcell, 2021’de müşteri ve dijitalleşme odaklı stratejisiyle güçlü bir operasyonel performans sergiledi ve her çeyrekte yukarı yönlü yenilediği yıl beklentilerini aştı. Şirket bu kapsamda 2022 yılı için yaklaşık %30 gelir büyümesi, yaklaşık 19 milyar TL FAVÖK ve gelirlerinin %20-21’i aralığında ise operasyonel yatırım harcaması gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Tüm hedeflerini aşarak güçlü büyümesini sürdüren Turkcell, 2021 yılı finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Turkcell Grubu’nun toplam gelirleri, geçen yıla göre %23,4 artışla 35,9 milyar TL’ye ulaştı.
Şirketin FAVÖK’ü %22,4 artışla 15 milyar TL olarak gerçekleşirken, 2021 net kârı geçen yıl ile karşılaştırıldığında %18,7 artarak 5 milyar TL’ye ulaştı. Turkcell’in operasyonel yatırım harcamalarının gelirlere oranı ise %21,2 olarak gerçekleşti.
2,7 milyon yeni müşteri kazanarak rekor kırdı
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, Turkcell’in sektörde fark yaratan ve müşterilerin ihtiyaçlarına cevap veren yenilikçi çözümleri sayesinde geçen yıla göre 2,7 milyon müşteri kazandığını belirterek şunları söyledi:
“Değişen tüketici alışkanlıklarıyla mobil ve sabit tarafta ortaya çıkan kaliteli ve hızlı hizmet ihtiyacını; müşteriyi merkeze alan stratejimiz ve sunduğumuz yüksek kaliteli, hızlı ve kapsayıcı hizmetlerimiz ile karşıladık.
Bu sayede 2021 yılında 2,7 milyon yeni müşteri kazanarak son 14 yılın rekoruna imza attık. Böylece her yıl 1 milyonun üzerinde müşteri kazanma hedefimizi katlayarak hayata geçirdik.
Faturalı müşterilerimizin mobil müşteriler içindeki payı ise toplam 1,7 milyon net faturalı müşteri kazanımı ile %66,4’e çıktı. En büyük motivasyon kaynağımız, müşterilerimizin bize gösterdiği bu ilgi ve Türkiye’nin Turkcell’i tercih etmesi.”
Murat Erkan sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’deki yetersiz fiber ağ, sabit internet hizmetlerinin ülke ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalmasına yol açıyor ve Türkiye’nin önünü açacak olan yeni nesil iletişim teknolojilerindeki gelişmeleri de sekteye uğratıyor. Bu farkındalık ile hareket ederek, 2020 yılı sonunda ülkemizdeki fiber seferberliği hedeflediğimizi duyurmuştuk.
2021 yılı boyunca ülkemizin 5 güzide şehrini daha hizmet alanımıza dahil ettik ve bu alandaki hedefimizi de aşarak 653 bin yeni haneye ışık hızında fiber servisimizi ulaştırdık.
Fiber müşterilerimiz ise 223 bin net kazanım ile toplam 1,9 milyona ulaştı. Toplam sabit genişbant müşteri sayımız ise 258 bin artışla 2,7 milyon oldu.”
Artan talep ile dijital servisler güç kazandı
Turkcell ekosistemindeki dijital servislerin tekil gelirleri %31 artışla 1,7 milyar TL seviyesine ulaştı.
Türkiye’nin yerli iletişim platformu BiP’in toplam indirilme sayısı, yıl sonu itibarıyla 90 milyonun üzerine çıktı. 3 aylık aktif kullanıcı sayısı ise yıllık bazda 2,5 katına ulaşarak 26 milyon olarak gerçekleşti.
Dünya çapında bilinirliği hızla artan BiP, başta Endonezya, Bangladeş, Hindistan, Pakistan ve Malezya gibi yüksek nüfuslu ülkelerde olmak üzere yoğun ilgi görmeye devam etti.
Turkcell TV+, 2017’nin başından beri pazar payını her çeyrekte düzenli olarak büyütmeye devam eden tek TV servis sağlayıcısı oldu. Zenginleşen içeriğiyle TV+’ın IPTV müşteri sayısı yıllık %24 artışla 1,1 milyona ulaştı. Bulut depolama servisi lifebox, yılı %45 artış ile 1,3 milyon tekil ücretli kullanıcıyla kapattı.
Turkcell Dijital İş Servisleri, IT hizmetlerinde sektör lideri konumuna erişti
Özel şirket ve kurumlara, ihtiyaç duydukları alanlarda özelleştirilmiş dijital dönüşüm hizmetleri sunan Turkcell Dijital İş Servisleri’nin gelirleri bu yıl %29 artarak 2,3 milyar TL’ye ulaştı.
Turkcell Dijital İş Servisleri bu sayede 2021 yılında IT hizmetleri sektörünün lideri oldu.
Murat Erkan konuyla ilgili şunları söyledi: “2021 yılında toplam 1,7 milyar TL kontrat değerine sahip 2 bin 700’ün üzerinde proje kazanarak kurumların dijital dönüşümlerine liderlik ettik.
Bugüne kadar imzaladığımız sistem entegrasyon projelerinden, 2022 ve sonrasında gelire dönüşecek backlog büyüklüğü ise 1,4 milyar TL oldu.”
Türkiye’nin en büyük veri merkezi işletmecisi olan Turkcell’in “milli servet” olarak değerlendirdikleri veriyi hem küresel tehditlere hem de doğal afetlere karşı korumak için yeni nesil veri merkezlerine 2,5 milyar TL’den fazla yatırım yaptığını ifade eden Genel Müdür Murat Erkan, son olarak Eylül 2021’de Tekirdağ’da hizmete açtıkları Turkcell Avrupa Veri Merkezi’nin aynı zamanda %75 yerlilik oranıyla Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çekti.
Paycell fark yaratan çözümleriyle büyüyor
Türkiye’nin lider dijital ödeme platformu Paycell, ödeme alışkanlıklarının hızla değiştiği bu dönemde yıllık %41 artışla 6,6 milyon kullanıcıya ulaştı ve Paycell’in tüm servislerindeki işlem hacmi yıllık %49 artarak 14 milyar TL olarak gerçekleşti. Paycell Kart ile yapılan işlemlerin hacmi ise bir önceki seneye göre 6 katına çıktı.
Şirketlerin birden fazla bankayla anlaşma gereksinimini ortadan kaldırarak önemli maliyet avantajı sunan Paycell Android POS ürünü 2021 yılı içinde 6 bin adete ulaştı; böylece yıl sonunda Paycell’in hizmet verdiği üye iş yeri sayısı 17 binin üzerine çıktı.
Paycell, bu güçlü performans sayesinde gelirlerini yıllık %64 arttırdı.
Murat Erkan, Paycell’in performansına ilişkin şunları kaydetti:
“Güçlü performansını geliştirerek sürdüren Paycell’de kısmi hisse satışını değerlendirmek için gerekli süreci de bu sene başlattık.
Bu kapsamda, techfin alanında bilgi birikimiyle Paycell’in mevcut ve yeni pazarlarda büyümesine katkı sağlayacak, bunun yanında Paycell’i bir sonraki aşamaya taşımamıza yardımcı olacak stratejik bir ortak ile çalışmayı hedefliyoruz.”
2022’de emin adımlarla büyüyecek
“Doğru oyun planı ve belirlediğimiz stratejik odak alanlarımız sayesinde pandemi ile iletişim ve dijitalleşmenin daha da önem kazandığı 2021’de müşterilerimize dört dörtlük hizmet sunarak bir yılı daha başarıyla noktaladık.
Bu doğru oyun planımızı 2022’de de sürdürerek müşterilerimizin kendilerini güvende, değerli ve mutlu hissetmelerini sağlayacak yenilikçi çözümlerimizle hedeflerimiz doğrultusunda büyümeye devam edeceğiz” diyen Erkan 2022 için hedeflerini ise şöyle paylaştı:
“2022 yılı için yaklaşık %30 gelir büyümesi ve yaklaşık 19 milyar TL FAVÖK gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. “Her yıl 1 milyon yeni müşteri” hedefimizi koruyoruz. Operasyonel yatırım harcamalarımızın gelire oranının ise %20-21 aralığında gerçekleşeceğini öngörüyoruz.”
Sürdürülebilirlikte sektör lideri
Turkcell olarak insan odaklı ve çevreye duyarlı iş yapış şekilleriyle daha iyi bir dünya için teknolojiler geliştirdiklerine dikkat çeken Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, karbon salınımının azaltılmasına ve enerjinin verimli kullanılmasına olanak sağlayan dijital hizmetler sunduklarını ifade etti.
Turkcell’in enerji sarfiyatını %100 yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamakla kalmadığını, 2021’de gerçekleştirdiği rüzgâr enerji santralı satın alımı ve güneş paneli yatırımlarıyla yenilenebilir enerji üretimi de gerçekleştirdiğini vurgulayan Murat Erkan, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefimize ulaşma doğrultusunda kararlılığımız sürüyor.
‘Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu’ ile kadınların teknoloji alanında eşit katılımını teşvik ederken, iklim değişikliğine teknoloji ile çözüm arayan fikirlerin geliştirilmesine de yardımcı olduk.
“Tekno Atıkları Eğitime Dönüştür” projemizle elektronik atıkları eğitim bursuna dönüştürerek kaynakların verimli kullanılmasını sağladık. Bu adımlar çerçevesinde sergilediğimiz istikrarlı performans, sürdürülebilir finansman kaynaklarına erişimimizi de artırdı.
Aralık ayında BNP Paribas ile imzaladığımız anlaşma sayesinde, 2019’da tahsis ettiğimiz çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine endeksli yeşil kredinin tutarını 70 milyon Euro’ya çıkarıp, vadesini de 5 yıl olarak güncelledik. Turkcell olarak teknolojimizin erişilebilir olmasına ve bu sayede herkesin hayata eşit katılım sağlamasına büyük önem veriyoruz.
Turkcell olarak, GSMA’in Engelli Bireyler İçin Dijital Kapsayıcılık ve Erişilebilirlik Prensipleri’ne imza atan Türkiye’deki ilk şirket olurken, dünyada da 8 şirket arasında yer aldık. Tüm iş süreçlerinde sosyal ve çevresel iş yapış şeklimizin rehberi olan Sürdürülebilir Yönetişim İlkelerini Haziran ayında açıkladık.
2000 yılından bu yana Borsa İstanbul ve NYSE’ye kote olan şirketimiz, her iki ülkenin mevzuatlarında kendisine uygulanan kurumsal yönetim düzenlemelerini en iyi uygulamalar çerçevesinde benimseyen ve Türkiye’nin en güçlü kurumsal yönetim yapısına sahip olan kuruluşlarından biri olmaya devam ediyor.”