BASF’nin Ludwigshafen’de kurulan süper bilgisayar modelleme çalışmalarını hızlandırarak, karmaşık simülasyonların işlenmesini mümkün hale getirecek.
Çalışanlar tarafından "Quriosity" (Merak) ismi verilen yeni bilgisayar, BASF araştırmacılarına daha önce mevcut olan genel bilgisayar gücünün yaklaşık 10 kat daha fazlasını sunuyor.
BASF’nin süper bilgisayarı faaliyete geçti.
Tam kapasite ile çalışan süper bilgisayarda ilk hesaplamalara da başlandı. BASF İcra Kurulu Başkan Yardımcısı ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Martin Brudermüller, "Bu, araştırmanın dijitalleştirilmesine yönelik önemli bir adımı işaret ediyor. Artık kimya sektöründeki diğer tüm şirketlerden farklı olarak araştırmacılarımıza bilgisayarın gücünü sunabiliyoruz." dedi.
Şirketin Almanya, Ludwigshafen'deki genel merkezinde bulunan süper bilgisayar, yaratıcılık açısından daha fazla imkân sağlarken çok fazla sayıda ve daha karmaşık simülasyonların işlenmesini ve daha kısa sürede modelleme yapılmasını mümkün hale getiriyor. Brudermüller, ayrıca, bu özelliklerin küresel rekabette son derece önemli başarı faktörleri olduğunu vurguladı.
Bir yılda hayata geçirildi
1,75 petaflopluk (1 petaflop, saniyede bir katrilyon gezer nokta operasyonuna eşittir) işleme gücüne sahip olan ve çalışanlar arasında gerçekleştirilen online isim yarışması neticesinde "Quriosity" (Merak) ismi verilen yeni bilgisayar, BASF araştırmacılarına daha önce mevcut olan genel bilgisayar gücünün yaklaşık 10 kat daha fazlasını sunuyor. Dünyada en büyük 500 bilgisayar sistemi arasında yer alan BASF süper bilgisayarı şu anda 65. sırada yer alıyor.
Bilgisayarın çalıştırılmasının ilk şirket içi planlama toplantılarının ardından yaklaşık bir yıl sürdüğünü belirten Proje Lideri Dr. Stephan Schenk, Bunun, bir süper bilgisayarın kurulum ve çalıştırma operasyonu için son derece hızlı bir süre olduğunu aktardı.
Süper bilgisayar kurulurken, sunucu odasındaki zeminin güçlendirilmesinin yanı sıra, toplam uzunluğu 15 km.yi bulan binden fazla ağ kablosu döşendi ve ayrıca süper bilgisayarı saatte 60 bin litre suyla soğutabilen ayrı bir suyla soğutma sistemi eklendi. Tam kapasiteyle çalıştığında saatte yaklaşık 600 kilovatlık bir elektrik tüketimine sahip olan süper bilgisayar, süreç sırasında önemli bir atık ısı oluşturuyor.
Doğru altyapının sağlanmasının yanı sıra, süper bilgisayarın BASF'nin IT yapısına entegre edilmesin de önemli olduğunu vurgulayan Schenk, "BASF'nin farklı birimlerinden kendilerini işine adamış bir ekibin desteği olmadan bu mümkün olamazdı." dedi.
Süper bilgisayarda ilk hesaplamalar
Schenk, ayrıca "Yeni bilgisayarın kullanılacağı bir proje sırası var. Buradaki zorluk, Quriosity'nin kapasitesinden en iyi şekilde faydalanabilmek için birçok projenin ve çeşitli bilgisayar programlarının yönetilmesi.
Biraz Tetris oynamaya benziyor." dedi.
Endüstriyel katalizörlerin, bitki koruma ürünlerinin ve malzemelerin simülasyonları gibi oldukça yüksek bilgisayar gücü gerektiren görevler, gerçekleştirilecek ilk hesaba dayalı (kompütasyonel) görevler arasında yer alıyor.
Süper bilgisayar ile hedeflenenler arasında; hammadde girişini azaltarak ve daha az atığa neden olarak katalizörlerin verimliliğini ve böylece sürdürülebilirliğini arttırmak, güncel gereksinimleri ve geleceğe dair gereksinimleri daha iyi karşılayabilmek için bitki koruma ürünlerinin de daha etkin ve daha hedefli bir şekilde kullanılabilmesi ve köpükler ve formülasyonlar gibi malzemelerin ve sistemlerin modellenmesi bulunuyor.
Süper bilgisayarın performansı, bu hedeflere yönelik olarak işlevsellik ve özelliklerle ilgili daha hassas tahminlerde bulunmayı mümkün kılıyor.
Schenk süper bilgisayardan beklentilerini aktarırken, "Bugüne kadar sadece simülasyonlardaki birkaç parametreyi değiştirebiliyorduk ve sonuçları beklemek zorunda kalıyorduk. Süper bilgisayar ile birlikte, çok daha fazla sayıda parametre varyasyonu aracılığıyla çok daha karmaşık modeller mümkün hale geliyor." dedi.
Bu sayede, tamamen yeni araştırma yaklaşımlarını teşvik ederek geliştirme sürelerinin yüksek oranda azaltılması ve daha önceden bilinmeyen ilişkilerin fark edilmesi ve kullanılması ile sağlanabilecek.