Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Sekreteri Ömer Kavas yaptığı açıklamada, geçen yıl iç pazarda satılan telefonların 11 milyonu geçtiğini belirterek, bunun yüzde 94'ünü akıllı (dokunmatik ekrana sahip geniş bant internet erişimli telefonlar) olanların oluşturduğunu söyledi.
Telefonlara ait modellerin üretim sürelerinin artık yedi ay civarında olduğunu dile getiren Kavas, kullanıcıya ve şebekeye göre telefonun teknolojik değerinin farklı şekilde değerlendirilebildiğini anlattı.
Cihaz başına fiyat aralığının geçen yıllara göre arttığını vurgulayan Kavas, bunun getirilen ve ithal edilen telefonların ağırlıkla akıllı telefon (smartphone) olmasından kaynaklandığını ifade etti.
Türkiye'de telefonların kullanım süresinin (değiştirme sıklığı) yaklaşık 5 yıl olduğunu belirten Kavas, "Türkiye'de kullanılan cep telefonu sayısı, 71,9 milyon abone (hat) olarak biliniyor. Birçok telefon ya parçalanarak geri dönüşümde kullanıldı ya da yedek parça olarak değerlendirildi. Evlerde atıl olarak kalan 50 milyon telefon olduğu tahmin ediliyor" dedi.
Kavas, akıllı telefonların verimli kullanılması ve şarjdan sonra bataryasının uzun süreli olması için tüketicilere şu önerilerde bulundu: "Cihaz üzerinde var olan ancak kullanılmayan aplikasyonların açılmaması gerekiyor.
Mümkün olduğu hallerde güvenli yerel wi-fi ağlarına bağlanılması bataryanın uzun süreli olmasını sağlar. Sürekli çok yüklü hafızalarla dolaşılmaması önemli. Şarjını tamamlamış cihazın çok daha uzun süre şarja bağlı bekletilmemesi de gerekiyor."haber7