AMD yepyeni bir grafik sürücüsüyle kullanıcılarını selamlamaya hazırlanıyor. Sürücü geliştirme stratejilerinde önemli değişiklikler yapan ve kapalı kapılar ardında uzunca süredir yoğun mesai harcayan AMD, Catalyst Omega isimli yeni sürücüsünü geçtiğimiz gün yanlışlıkla kullanıma sundu ve hemen ardından yayından kaldırdı.
Şirketin yeni nesil sürücüsü olarak tanımlayabileceğimiz Catalyst Omega, hem performans hem de yeni özellik seviyesinde oldukça dolu bir paket. İsterseniz ilk olarak sağlayacağı performans kazanımına bir göz atalım.
AMD'nin resmi dökümanlarına göre Catalyst Omega sürücüsü üst seviye ekran kartlarında %19'a varan, dahili grafik birimine sahip Fusion işlemcilerinde ise %29'a varan grafik performans artışı getirecek.
Bu gelişimin gözlemlendiği oyunlar arasında Bioshock Infinite, AMD Gaming Evolve programındaki oyunlar ve bazı diğer başlıklar gösterilebilir.
Oyun seviyesinde değişkenlik göstermekle birlikte, bu seviyede performans artışı, zaman zaman olağan sürücü sürüm güncellemelerinde de görebileceğimiz şeyler aslen. İşte tam noktada Catalyst Omega sürücüsünü farklı yapansa, beraberinde getirdiği yeni özellikler. Benim size anlatmak istediğim ilk detay, Virtual Super Resolution teknolojisi.
Aslına bakılırsa bu özellik, Nvidia'nın GeForce GTX 9xx ailesi ile anons ettiği DSR yani Dynamic Super Resolution teknolojisinin AMD versiyonundan daha farklı değil. Bu özellik kapsamında oyunlardaki render işlemi 4K çözünürlüğünde gerçekleştirildikten sonra, kullanılan sistemdeki monitörün desteklediği çözünürlüğe düşürülüyor.
İşte bu sayede anti-aliasing teknolojisi demode olurken, daha akıcı dokular ve köşeler elde ediliyor ve destek vermeyen oyunlar için bile SSAA yani Super Sampling AA teknolojisi simüle edilebiliyor. Catalyst Omega sürücüsü, Fusion serisi işlemcilerin dahili GPU'su için 1080p Detay Geliştirme Özelliği'ni de getiriyor.
Bu özellik ile daha düşük çözünürlükteki görsellerin keskinlik ve detay zenginliği arttırılarak 1080p çözünürlüğünün sağladığı görsel kalite ve hissiyatın sunulması amaçlanıyor. Dual Graphics ve Crossfire teknolojileri için de yenilikler içeren sürücü, çoklu GPU kurulumlarının temel sıkıntısı olan akıcılık sorununa yani görüntülenen ardıl karelerin geliş süresindeki anomalilere çözüm getirecek, ya da en azından AMD'nin iddiası bu yönde.
Catalyst Omega sürücüsünün uzun özellik listesindeki bir diğer yenilikse, videoların kalitesini arttırmak üzere geliştirilen Fluid Motion. Bu özellik ile interpolasyon arttırılarak, olası titreşim problemleri gideriliyor.
Elimdeki bilgilere göre AMD'nin Catalyst Omega sürücüsü TressFX Hair 3.0, OpenCL 2.0 ve Mantle oyun kaydı ile birlikte 4 tane ekran kartına sahip sistemlerde 24 monitör kurulumuna olanak tanıma, Freesync, Alienware Graphics Amplifier donanımıyla uyum ve 5K çözünürlük desteği (AMD GPU'lu yeni iMac ve Dell'in yeni monitörü gibi donanımlara) ön plana çıkan detaylar arasında.
Tüm bunlara ek olarak Catalyst Omega sürücüsü, kullanıcılar tarafından en çok rapor edilen 10 önemli hatayı düzelttiği gibi, irili ufaklı çok sayıda hatayı da düzeltiyor. Kullanıcıların şimdiden merakla beklemeye başladığı Catalyst Omega sürücüsünün resmi çıkış tarihi ise şu anda bilinmiyor. donanımhaber