3G’yi şu anda kullandığımız 2. nesil, yani video ve fotoğraf çekebilen, bunları MMS ile birbirimize gönderebildiğimiz ve Wi-Fi desteğiyle internette dolaşabildiğimiz teknolojinin geliştirilmiş versiyonu olarak düşünebiliriz. 3G tam olarak 3. nesil GSM hizmetleri olarak adlandırılabilir. Genel olarak 3G kısaltmasıyla tüm dünyada kullanılmakta olan bu teknoloji üçüncü nesil kablosuz cep telefonları teknolojilerine verilen genel bir ad. 3G altyapısında kullanıcılar arasında haberleşmede her bir arama küçük veri paketlerine bölünür ve hangi aramaya ait olduğu işaretlenip karşı tarafa taşınır. Bu sayede büyük ebatlı müzik, resim ve video dosyaları hızlı şekilde aktarılabilir. Biz yeni yeni ismini duysak da Uzakdoğu’da 1998, İtalya ve İngiltere’de ise 2003 yılından bu yana kullanılmakta olan bu teknolojiye örnek olarak UMTS, FOMA, CDMA2000 gibi standartları gösterebiliriz. 3G teknolojilerinden en yaygın olarak kullanılan UMTS (Universal Mobile Telecommunications System / Evrensel Mobil İletişim Sistemi), tüm dünyada en çok kullanılan standart. Bunun yanı sıra Kuzey Amerika’da kullanılan CDMA2000 ve Japonya’da kullanılan FOMA (Mobil Çoklu Ortam Erişimine Özgürlük) diğer 3G teknoloji standartları. Kod çoklu iletişim teknolojisini kullanan UMTS, bir çeşit dağınık frekans tekniğidir. Bu teknolojisi sayesinde kullanıcıların 5 MHz genişliğinde ortak banttan birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlanır. 3G’de hız limiti, sabit bir yerde olduğunuzda 2 Mbps, araba içinde ise 144 kbps sınırını destekler.
3. Nesil cep telefonları ile neler yapabileceğiz?
Öncelikle 3G’nin gelişi ile birlikte cep telefonlarında kullandığımız internet hızı 20 kat artacak. 3G teknolojisi ile birlikte cep telefonlarımızda megabitlerle ifade edilen bağlantılara ulaşabileceğiz. Bu sayede dilediğimiz gibi internette gezinebileceğiz ve YouTube gibi internet video servislerinden rahatlıkla cep telefonumuzda yüksek hızda video izleyebileceğiz. Ayrıca cep telefonunuzla çektiğiniz videoları direkt olarak video paylaşım sitelerine yollayabilecek, fotoğraflarınızı doğrudan blog’unuza aktarabileceksiniz. Bunun yanı sıra e-devlet işlemlerini de cep telefonumuzdan halledebileceğiz. Tüm faturalarımızı, banka hesap ve havale işlemlerimizi daha hızlı şekilde, şubeye gitmeden hatta bilgisayara ihtiyaç duymadan birkaç tuşa basarak yapabileceğiz. İnternet hızının artması ile birlikte her daim dünyadan haberiniz olacak; tüm medya servislerinin online içeriğine ulaşabileceksiniz. Sevdiğiniz online oyunları dilediğiniz zaman interaktif bir şekilde oynayabilecek, dostlarınızla popüler sohbet programları ile görüşebileceksiniz. Özellikle habercilikle uğraşanlar için çok büyük bir avantaj yaratan 3G, hızlı bağlantı ağı sayesinde çekilen video ve resimleri en hızlı şekilde haber merkezlerine ulaştırmayı kolaylaştıracak. Birçok internet kullanıcısının benimsediği internetten alışveriş yapabilmeyi artık cep telefonunuzdan gerçekleştirebileceğiniz gibi arama motorlarını kullanarak aradığınız bilgilere hemen ulaşacaksınız. Sanal kütüphanelerden yararlanabilirken ülkemizde birkaç üniversitede bulunan uzaktan online eğitim derslerine cep telefonunuzdan iştirak edebileceksiniz. Bunun dışında rezervasyon, check-in gibi işlemlerinizi de cep telefonunuzdan halledebileceksiniz. 3. nesil teknolojinin en büyük avantajı ise şu anda kullandığımız, daha doğrusu maliyetinden dolayı kullanamadığımız GPRS tarifelerine göre indirme hızlarının daha yüksek ve az maliyetli olacağıdır. 3G teknolojisi, cep telefonumuzda kullandığımız çoklu ortam uygulamalarını arttıracak ve daha da zenginleşecek. 3G teknolojisinin en güzel özelliklerinden biri de bizim gibi televizyon tutkunu bir ülke için çok değerli bir özellik olan cep telefonunuzdan canlı TV yayınlarını izleyebilmek olacak. Bu sayede İstanbul trafiğinde olsanız da merakla takip ettiğiniz dizileri ya da heyecanla beklediğiniz maçları kaçırmadan cep telefonunuzdan izleyebileceksiniz.
Cep telefonunda görüntülü konuşma
3G teknolojisinin en çok merak edilen özelliklerin başında görüntülü telefon görüşmesi yapabilmek geliyor. Yüksek veri aktarım hızı sayesinde en uzaktaki yakınlarınızla dahi 3G standartına uygun cep telefonları ile birbirinizi görerek konuşabileceksiniz. Bu sayede yalnızca sesle yetinmeyip görüntülü olarak da sohbet edebileceksiniz. Gezdiğimiz yerleri telefon görüşmesi yaptığımız yakınlarımıza 3G cep telefonları aracılığı ile gösterebileceğiz. Özellikle iş gezilerine sıkça çıkan iş adamları işlerini daha rahat yaptırabilecek, acil toplantı durumlarında görüntülü konferans yaparak bile işlerini uzaktan yürütebilecekler. Kıskanç sevgililer de yaşadı. Bu görüntülü konuşma sayesinde kim nerede olursa olsun ufak yalanlar artık pek de fayda etmeyeceğe benziyor.
Yeni nesil cep telefonu satın alırken nelere dikkat edilmeli?
Dünya’da neredeyse 475 milyon kullanıcıya yaklaşan 3G teknolojisi, eninde sonunda ülkemize de gelecek. Peki, cep telefonlarımız 3G’ye hazır mı? Belki Türkiye’ye 3G standardı henüz gelmedi ama Türkiye’de 1 milyona yakın 3G standardına uygun cep telefonu kullanılıyor. Tabii bu kullanıcıların kaçı 3G teknolojisini düşünerek bu cep telefonlarını satın aldı bilinmez. Cep telefonunuzun 3G’ye uygun olup olmadığını belirten birkaç özellik bulunuyor. Bunların en belirginlerinden biri, ekranın olduğu tarafta ikincil bir dahili VGA kameranın olmasıdır. Bu sayede telefon görüşmesi yaparken cep telefonunuzun ekranından telefon görüşmesi yaptığınız kullanıcıyı görebiliyor aynı zamanda sizin görüntünüzü de karşı tarafa iletiyorsunuz. Bunun yanı sıra HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), yani yüksek hızda veri indirme teknolojisi cep telefonunuzda bulunmalı. UMTS’de cep telefonunuzda bulunması gereken standartlardan biri olmalı. O halde, 3G’nin getirdiği yenilikler ile cep telefonunuzun uyuşması için nasıl bir telefon tercih etmelisiniz? Öncelikle cep telefonunuzun ekran boyutu çok önemli. Cep telefonunuzda TV izleyeceğinizi düşünürseniz geniş ekrana sahip bir cep telefonu ilk tercihiniz olmalı. Aynı zamanda görüntülü konuşmalarınızı gerçekleştireceğiniz için ekran çözünürlüğü de bir hayli önemli gözüküyor. En az 240x320 çözünürlüğe sahip, parlak ekranlı bir cep telefonu, TV ve görüntülü konuşma için ideal olabilir. İkincil kamera yani VGA kameranızın çözünürlüğünün yanı sıra görüntülü sohbetlerde karşı tarafa daha akıcı bir görüntü verebilmek için kameranızın fps değeri de bir hayli önem taşıyor. VGA kameranızın 352x288 çözünürlükte 30 fps hızını desteklemesi, 3G cep telefonları için son derece yeterli gözüküyor. Bunun yanı sıra bir diğer husus ise internet hızının artması ile birlikte cep telefonunuzda dosya transfer hızının artacağı. Bu yüzden SD kart desteği ile arttırılabilen depolama alanına sahip bir cep telefonu tercih edilmeli. En son olarak bataryasının uzun saatler gidiyor olması tercih aşamasında çok önemli. 3G telefonların birçok çoklu ortam uygulamasını gerçekleştirmenin yanında görüntülü konuşma desteği de sunduğu düşünüldüğünde bataryanın ömrünün uzun olması bir hayli önemli. computerworld