''2008 Teknoloji Öngörüleri'' raporuna göre, teknoloji sektörü veri güvenliğine daha çok para harcayacak. Deloitte'nin Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) bölümü tarafından hazırlanan rapora göre, internet ortamında kullanmaya alıştığımız sanal kimlik uygulaması, bu yıl e-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte, yerini gerçek kimliklere bırakmaya hazırlanırken, hizmet satışından ve özellikle veri güvenliğinden elde edilen gelirlerde artış olacak.
İnternet üzerinde gerçekleşen e-ticaret, açık artırma usulü satışlar ile sohbet odalarındaki diğer tüm işlemlerde artan sahtecilik vakalarını engellemek, müşteriler nezdinde güven tesis etmek ve bu sayede hedeflenen büyümeyi devamlı kılmak üzere 2008'de gerçek kimliklerle işlem yapılma zorunluluğunda artış yaşanması bekleniyor.
Çevre dostu teknolojilerin, 2008 yılında da cazibesini koruyacağı ifade edilen raporda, bazı şirketlerin, bu yıl bilgisayarın temel bileşenlerinden çok, virüs koruma programlarına, online veri yedekleme sistemlerine ve bilgisayarların sigortalanmasına daha fazla kaynak ayıracağı, bu trendin sadece bilgisayarlarla sınırlı kalmayıp MP3 çalarlardan mobil telefonlara, DVD okuyuculardan harici sürücülere kadar pek çok teknolojik üründe kendini göstereceği belirtildi.
-2008 YILI İÇİN 10 ÖNEMLİ TEKNOLOJİ ÖNGÖRÜSÜ-
Raporda, 2008 yılı için önemli teknoloji öngörüleri ise şöyle sıralandı: ''Dijital güvenliğin değeri artacak. Mahremiyet ön plana çıkacak. Anonim sanal ortamlardan gerçek kimliklerin kullanılacağı orijinal yapılara geçilecek. Nanoteknolojide yeşil rönesans yaşanacak.
LED ampulün yerini alacak. Gerçeklikten değer yaratılacak. Ana bilgisayar ve bakım konusunda yetkin eleman sıkıntısı yaşanacak. Ticari raporlamada iş dünyası artık aynı dili konuşacak.'' Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Barış Öney, yaptığı değerlendirmede, nanoteknolojinin 2008 yılında teknoloji sektöründe önemli bir yere sahip olacağını ifade ederek, ''Nanoteknoloji konusunda yapılan bir çalışmaya göre, 2014 yılında bilgisayarlarda, elektronik cihazlarda ve ilaçların yüzde 23'ünde, otomobillerin yüzde 21'inde nanoteknoloji kullanılacak ve bu ürünlerin toplam cirosu 2,6 trilyon doları bulması beklenmektedir'' dedi.
Öney, TMT sektöründeki en önemli sorunların başında veri güvenliğinin geldiğini, sektördeki firmaların son derece sofistike tehditlerle karşı karşıya olduğunu ve teknolojideki hızlı gelişmenin, bu tehditlerle mücadeleyi her gün biraz daha güçleştirdiğini belirterek, teknoloji şirketlerinin güvenlik tehditlerine karşı orta ve uzun vadede mücadele edebilmelerinin, güvenliğe geçmişe göre daha fazla kaynak ayırmalarına bağlı göründüğünü ifade etti.haber7