Ads Area

'Bayat' dizüstü bilgisayara dikkat

Bilgisayarda son yıllarda laptop denilen dizüstü alışkanlığı giderek ağırlık kazanıyor. Ancak, dizüstü bilgisayarların raflarda beklemiş olması bir dizi sakıncayı beraberinde getiriyor
Türkiye'de dizüstü bilgisayar satışları teknoloji mağazalarının da kampanyaları ile tırmanışa geçti. 2007 yılında yaklaşık 1 milyon 200 bin bilgisayar satıldı. Türkiye'de satılan dizüstü bilgisayarların yarısından fazlasının fiyatı bin doların altında. Celeron işlemciler kullanan dizüstü bilgisayarlar taze olmaktan çok uzak. Fiyatı KDV dahil bin YTL altında olan dizüstü bilgisayarların Celeron işlemci, 60 GB altında sabit disk kapasitesi ve 512 KB'lik belleğe sahip olduğu görülüyor.
Oysa bu tür bilgisayarların pek çoğunda Windows Vista işletim sistemi ve ürünler kurulamıyor. Üstelik bu tür bilgisayarların kullanım süresi 18 ayın altında. Oysa bir dizüstü bilgisayarın toplam maliyeti kullanım süresi ile doğru orantılı. 'Taze' bir dizüstü bilgisayar, kullanım ömrünü 1 veya 2 yıl uzatabiliyor. Genelde yurt dışında raf ömrünü tamamlamış ürünler Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ucuz fiyata satılıyor. En çok satılan ürünlerin başında dizüstü bilgisayarlar geliyor. Türkiye tüketici elektroniği ürünlerinde olduğu gibi dizüstü bilgisayarda da en önemli tercih nedenini fiyat oluşturuyor.
IDC Türkiye verilerine göre dizüstü bilgisayar satışlarında en fazla tercih edilen ekran boyutu 15 inç. Ekran boyutu küçülüp ağırlık 1.5 kilonun altına düştükçe fiyat artıyor. Türkiye'de satılan dizüstü bilgisayarın ucuz ve 'bayat' olmasının altında yatan en önemli sebeplerden birini de vergiler oluşturuyor. Özel tüketim vergisi dizüstü bilgisayarları lüks ürün sınıfına sokuyor.
BAYAT VE UCUZ MODASI
Vestel ve Casper gibi yerli üreticilerin pazara daha güçlü girmesi ile taze ürün kullanımının artması bekleniyor. Masaüstü bilgisayarlarda yerli üretim ağırlığı fazla olduğu için genelde bilgisayarlar daha taze parçalardan oluşuyor. Ancak yine de pil kısa sürede şarj edilemez hale geldiği için dikkat etmek gerekiyor.
DİZÜSTÜ bilgisayarlar bellek, sabit disk, işlemci ve LCD ekran gibi farklı birimlerden oluşuyor. Bu birimlerin her birinin üretim tarihinin 18 ayı aşması veya ürünün satıldığı an artık üretilmiyor olması da bayat olduğunun göstergesi. Bu ürünlerde kapasite artırmak istediğinizde değişiklik yapılamıyor. Uyum problemleri olduğu için de yenilenemiyor.
APPLE, MacBook Air ile hafif ve ince dizüstü yarışını alevlendirdi. Ancak Steve Jobs'ın performans söyleminin pek karşılığı olmadı. Sabit disk performansı önceki MacBook'ları aratacak kadar ağır. Üstelik kablolu ağ bağlantısı, DVD, kart okuyucu yok. Üstelik ses çıkışı da stereo değil. Sadece ince fiziksel görünümü için satın almak isteyenlere iyi bir seçenek.
HÂLÂ taksitlerini ödediğiniz dizüstü bilgisayarın ekranı kırıldı, çalındı veya üstüne portakal suyu döküldü. Neredeyse yeni dizüstü bilgisayar almanızı gerektirecek kadar masraf ortaya çıktı. İşte böyle durumlarda sigortalar cankurtaran gibi imdadınıza yetişiyor. Teknokask ve benzeri sigortalarda ödediğiniz paraların karşılığını alıyorsunuz.
ABD'DE Linux'un farklı bir sürümü olan Ubuntu yüklü masaüstü bilgisayarlar Amazon. com sitesinde satılmıştı. Dell geçtiğimiz yıl ubuntu yüklü masaüstü bilgisayarları Avrupa'da satmıştı. Türkiye'deki PC üreticileri ise farklı alternatifleri deneme konusunda yeterince yaratıcı olamıyor. Uluslararası markalar da Microsoft egemen pazarda risk almayı servis konusunda yatırım yapmayı sevmiyor. İşlemci konusunda da PC üreticileri bayat işlemci vermektense AMD kartını daha sık kullanıyor.
LG, Nokia, Sony Ericsson ve Samsung'tan sonra 5 megapiksel kameraya sahip Viewty (KU990) modelini Türkiye'de piyasaya sürecek. 850-900 YTL fiyatla satılacak dokunmatik ekranlı telefon saniyede 120 kare vido çekebiliyor. Telefonun en önemli eksiği rehbere sadece 500 kişi koyulabilmesi. Bir de WiFi bağlantısı bu telefona daha çok yakışırdı.
Sabah

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Ads Area