Türk Telekom'dan bilişim atağı
Türkiye’nin telekomünikasyon devi Türk Telekom, Türkiye’yi geleceğe taşıyacak katma değerli teknolojileri geliştirme vizyonuyla gerçekleştirdiği yatırımlarına bir yenisini ekledi.
Son dönemde bilişim teknolojileri ve eğitim alanında yatırımlarına hız kazandıran Türk Telekom, 1988’de TÜBİTAK içerisinde kurulan ve 1996 yılında özelleşen IES Bilişim ve Eğitim Teknolojileri şirketini satın aldı. Bundan önce, IES hisselerinin yüzde 50’si Meteksan Sistem’e, yüzde 29,5’i Meteksan Net İletişim’e, yüzde 20’si Ahmet Eti’ye, yüzde 0,5’i ise şirket yöneticilerine ait bulunuyordu. Taraflar arasında yapılan imza töreninde bir konuşma yapan Türk Telekom İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany şunları söyledi: “Türk Telekom için 2008 yılı teknoloji yılı olacak. Bu sene başladığımız ve hızla devam ettiğimiz bilişim teknolojileri ve eğitim yatırımlarımız ile birlikte, bilişim alanında ulusal katma değer yaratma vizyonumuz doğrultusunda önemli adımlar atıyoruz. IES’in Türk Telekom ailesine katılması ile birlikte, Türkiye’nin bilgi çağına ulaşmasında büyük önem taşıyan ARGE ve e-öğrenim alanlarında değer yaratacak önemli projelere imza atacağız. IES’in Türk Telekom bünyesine katılması, şirkette çalışan ArGe uzmanlarının projelerini ve Türk teknolojisini yurtdışına ihraç etmek için önemli bir fırsatlar yaratacak.” Gerçekleştirilen bu satın alma ile eğitim içeriğine ve yerel içeriğe sahip güvenli internet erişimini artırmayı amaçladıklarını belirten Doany “okul inşaatı, internet evi ve öğretmenlere bilgisayar ve internet eğitimi yatırımlarımızı tamamlayıcı nitelikteki bu satın alma ve 2008 yılında eğitim alanında yapacağımız yeni yatırımlarla bu alanında lideri olmayı hedefliyoruz” dedi.
IES Bilişim ve Eğitim Teknolojileri hakkında:
IES, 1988 yılında TÜBİTAK içerisinde bir çoklu ortam laboratuarında çalışmalarına başlamıştır. Laboratuar 1996 yılında özelleştirilmiş ve ilk ve orta öğretime yönelik, yüksek kalitede ve görsellikte, bilgisayar destekli eğitim içerikleri üretimine başlamıştır. 1998 yılında ilk olarak Akademedia, 2000 yılından itibaren de Vitamin markası altında ürünler üretilmiş; 90'dan fazla CD'den oluşan bu ürünler 6. sınıftan 11. sınıfa kadar olan öğrencilerin kullanımına sunulmuştur.
Yakın zamanda, Millî Eğitim Bakanlığı için gerçekleştirilen "Bilgiye Erişim Portalı" Projesi'ne özel e-Öğrenme içeriği geliştirilmiştir. Uluslararası pazarda firma, iki büyük projeyi Malezya Eğitim Bakanlığı için tamamlamıştır. Bu projeler, 2 sınıfa yönelik olarak e-Öğrenme eğitim malzemelerini öğretmen eğitimiyle beraber İngilizce olarak başarılı bir şekilde sağlamıştır. Öncelikle, Türk pazarına yönelik geliştirilen ve büyük beğeni toplayan Akademedia ürünü, Çin müfredatına uygun, Çince hazırlanmış ve 2002 yılında dünyanın en kalabalık pazarı olan Çin pazarına Tianyi markasıyla başarıyla sunmuştur. Tianyi ürünü, 2002 yılının Mart ayında Çin Millî Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış ve lise öğrencileri için Bakanlık tarafından tavsiye edilmiştir.
Şirket 2003’den itibaren Siemens için, resmi küresel e-Öğrenim Yetkinlik Merkezi olarak çalışmıştır. Mart 2006 itibarıyla, Siemens Business Services tüm e-Öğrenim grubunu tüm hak ve sorumlulukları ile IES adı altında dışarı çıkarmıştır. Ardından Meteksan, IES’in müşterek kontrol eden hissesini satın almıştır.